Кой ще се подпише върху българската евробанкнота? Има само един човек,

...
Кой ще се подпише върху българската евробанкнота? Има само един човек,
Коментари Харесай

Кой ще се подпише върху българската евробанкнота?

Кой ще се подпише върху българската евробанкнота? Има единствено един човек, с правото да сложи автограф върху евробанкнота. Всяка евробанкнота носи подписа на някой от президентите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подписът не е предпазен детайл, само че не и просто детайл от дизайна. Той съставлява ЕЦБ и символизира цената на евробанкнотите като парична база.

Той е знак на доверие, отговорност и последователност. При промяната на всеки презиент на ЕЦБ той поема отговорността да сложи подписа си на всяка нова купюра евробанкноти. В момента тази опция е в ръцете на Кристин Лагард.

Но по какъв начин става това? ЕЦБ събира няколко образци от подписа на президента и избира най-хубавият вид, написа bTV. След това процесът по щемпел на банкнотите може да стартира.

Акредитираната печатница употребява подписа, с цел да сътвори печатни плаки, които ще печатат евробанкноти с новия автограф. Банкнотите с автограф на предходните ръководители остават в послание и също са законно платежно средство.

До момента подписите си са оставили Вилем Ф. Дуйзенберг, Жан-Клод Трише, Марио Драги или Кристин Лагард – надлежно първия, втория, третия и четвъртия президент на Европейската централна банка. Всички тези банкноти са еднообразно годни.

Европейският съвет назначи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ през 2019г. за мандат от 8 години без опция за възобновяване. Това значи, че тя ще поеме длъжността до 2027 година За момента България договаря да влезе в еврозоната през 2024г. или най-късно през 2025 година, тъй че в случай че Кристин Лагард към момента е президент на ЕЦБ, то тя ще сложи подписа си върху българското евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР